A luat ființă pe dealul Horodiștea în jurul unui vechi schit nu departe de vestigii ale unui vechi castru daco-roman.
Prima atestare documentară despre existența satului, dar și a parohiei este consemnată în anul 1774 într-o cartografie a Moldovei ce se află la Arhivele Statului din Iași, în care este consemnat că, la anul mai sus amintit existau în jurul schitului Bogoslovul 69 de case.
Cu timpul acest schit a devenit biserică parohială și mai apoi fiind neîncăpătoare enoriașii și-au construit o Biserică pe malul râului Calu între anii 1903-1919. Construită de meșteri italieni monumentală dar nu prezenta importanță artistică.
În anul 1945 s-a adăugat pridvorul. În anii 1988-1989 s-a refăcut exteriorul ce era foarte degradat și s-au făcut lucrări de subzidire, tencuieli, refăcut acoperișul iar turnul principal a fost acoperit cu tablă zincată.
După 1990 s-a refăcut interiorul, a fost decapată tencuiala veche, s-au retencuit pereții pentru frescă și a fost pictată din nou iar catapeteasma a fost acoperită cu foiță iar cheltuielile au fost suportate numai de enoriașii parohiei.
A fost resfințită de Preasfințitul Episcop Vicar Calinic Botoșăneanul. Ulterior o parte din enoriașii parohiei noastre după exodul masiv spre Occident au trecut la parohii nou înființate.